Olcsóbb lesz a sertéshús? 2016.01.05.

Olcsóbb lesz a sertéshús?

A Világgazdaság december 6-i írása úgy fogalmaz, hogy a kereskedők a sertéshús áfacsökkentésének egy részét "biztosan" lenyelik. Az OKSZ ezzel szemben úgy fogalmaz, hogy a kereskedők biztosan nem nyelnek le olyan áfacsökkentést, ami átadható a vásárlónak.


2016. január elsejétől a sertéshús áfája 5% lesz, a jelenlegi 27%-hoz képest. A régi fogyasztói árhoz képest így 17,3 százalékkal kell olcsóbbnak lennie a sertéshúsoknak jövő év elejétől. A jogszabály pontosan meghatározza, mely húsfélékre terjed ki a áfacsökkentés, így a nyers sertéshús adója kisebb lesz, de a felvágottak, kolbászfélék, belsőségek, zsírszalonna, sertésmáj áfája nem változik.


Az élelmiszerpiacon éles verseny folyik a boltok, áruházak között, ebben a helyzetben pedig eleve üzleti érdek az áfakulcs csökkentés révén elérhető árelőny átadása a vásárlóknak. Nem véletlen például, hogy a jogszabályok szerint tilos az élelmiszerek beszerzési ár alatti értékesítése, egyébként az éles verseny termelőknek már kárt okozó hatásainak fékezése érdekében. Az elmúlt napokban is az okozott feszültséget például a tejtermékek piacán, hogy az alacsonyabb beszerzési árakat az élelmiszer boltosok követték az árcédulákon, így a vásárlók zsebre dughatták az elérhető árelőnyt (ez azonban a következő időszakban kisebb lesz, mivel a termelők a számukra veszteséget okozó alacsony felvásárlási ár emelését időközben kialkudták).


A piaci verseny mellett nem csekély szerepet fog játszani, hogy az 5%-os áfakulcs mellett nem éri meg feketézni. Ennek az lesz a következménye, hogy nagy tömegben jelenik majd meg a piacon olyan sertéshús, mely értékesítése során a korábban ügyeskedő termelők, élelmiszer feldolgozok már számlát, a boltosok pedig nyugtát adnak. A nagyobb letisztult kínálat is lefelé húzza az árakat, a feketézés egyébként eddig 30-40%-ra volt becsülhető.


Természetesen a kereskedők számára döntő kérdés, hogy a termelők és az élelmiszerfeldolgozók emelik-e az átadási árakat. Eddig nem volt jele annak, hogy a termelői oldalról olyan mértékű átadási áremelést terveznének, mely mérsékelné a fogyasztói ár elvárható csökkentését januártól. A jelenlegi információk szerint nem fenyegeti olyan veszély sem az élelmiszerkereskedelmet, hogy jogszabályi kötelezettség révén írnának elő valamilyen rendkívüli terhet (a kötelező létszámkvótát a kormány nem támogatja).


Számítani lehet arra is, hogy lehetnek olyan áruházak, melyek már az új áfa-kulcs hatálybalépését megelőzően csökkentik a sertéshús árakat, megkísérelve megelőzni a verseyytársakat. A fogyasztói árváltozás viszgálatánál nem csak erre, hanem az átadási árakra is figyelemmel kell majd lenni.


forrás: OKSZ

Vissza
Facebook