Hírek

Sertésstratégia: 5% legyen az áfakulcs

Sertésstratégia: 5% legyen az áfakulcs2013.04.19.

A sertéságazathoz kapcsolódó termékköröknél tervezik bevezetni az ötszázalékos áfakulcsot, így például az élősertés, a félsertés, a takarmány vagy a szójadara esetébe.

bővebben
Hogyan alakíthatja az élelmiszerárakat az árvíz?

Hogyan alakíthatja az élelmiszerárakat az árvíz?2013.04.18.

A csapadékos időjárás miatt két-három hetes késéssel kell számolni a tavaszi munkálatok elvégzésében. A 101 ezer hektárt elborító belvíz miatt eddig kilencezer hektárral csökkent az őszi vetésterület. A szaktárca szerint azonban jelen pillanatban teljesen megalapozatlan azt állítani, hogy a belvíz önmagában élelmiszerár emelést eredményezne. Az időjárás remélt kedvezőbbre fordulása esetén ugyanis a kiesett idő a területek jelentős részén még behozható, elkerülve a jelentősebb hozamkiesést a tavaszi vetésű növények esetében. A hazai gabonatermelői árakat pedig alapvetően a világpiaci árak alakítják, amelyeket számos trend és hatás befolyásol. Az MTV Ma reggel című műsorában Feldman Zsolt helyettes államtitkár nyilatkozott.

bővebben
Fokozott ellenőrzések a zöldség-gyümölcs kereskedelmi lánc minden pontján

Fokozott ellenőrzések a zöldség-gyümölcs kereskedelmi lánc minden pontján2013.04.18.

Fokozottan vizsgálja a hazánkba külföldről érkező zöldségeket és gyümölcsöket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakembereivel közös mélységi ellenőrzések során az elmúlt hetekben 5 szállítmányt – több mint 60 tonna terméket – zároltak.

bővebben
Korlátlan lehetőségek a húsmarha ágazat előtt

Korlátlan lehetőségek a húsmarha ágazat előtt2013.04.17.

Gyakorlatilag korlátlan piaci lehetőségekkel rendelkezik a húsmarha ágazat, amennyiben minőségi terméket állít elő - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten az MTI-nek, miután egyeztetett az ágazat képviselőivel.

bővebben
Nemzeti kiegészítő tejtámogatásban (top up) részesülnek a termelők

Nemzeti kiegészítő tejtámogatásban (top up) részesülnek a termelők2013.04.17.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megkezdte annak a mintegy 5,8 milliárd forint tejtámogatásnak a kifizetését, amelyből összesen több mint 5100 gazdálkodó részesedik. Az MVH április közepéig már 1018 termelőnek folyósított mintegy 2 milliárd forint tejtámogatást, a további csaknem 4 milliárd forintnyi nemzeti kiegészítő támogatást is rövidesen utalja a hivatal az arra jogosultaknak.

bővebben
93 tonna terméket foglalt le a NÉBIH Törökbálinton

93 tonna terméket foglalt le a NÉBIH Törökbálinton2013.04.16.

Törökbálinton egy ipari parkban csapott le a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának (KÜI) akciócsoportja. A helyszínen egy Romániába indítandó kamiont állítottak meg az ellenőrök, melyben 18 tonna felengedett, eredetileg fagyasztott sertésbelsőség (máj, tüdő) volt. A teherjárművet feltartóztatták és az árut lefoglalták. Az akció során összesen 93 tonna terméket vettek hatósági zár alá a KÜI ellenőrei, amelyből 25- 30 tonna lejárt minőség megőrzési idejű volt.

bővebben
Megnövekedett az érdeklődés s Magyar Termék Nonprofit Kft. védjegyei iránt

Megnövekedett az érdeklődés s Magyar Termék Nonprofit Kft. védjegyei iránt2013.04.15.

Az idén 7 éves „MAGYAR TERMÉK” Nonprofit Kft. alapításkor 13 cég összefogásával alakult, mára több mint 80 vállalat csatlakozott.

bővebben
Kertészeti géptámogatási programot indít az agrártárca

Kertészeti géptámogatási programot indít az agrártárca2013.04.14.

A tervek szerint mintegy nyolcmilliárdos keretből indít kertészeti géptámogatási programot a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az idén nyártól - jelentette be a tárca vezetője pénteken Kisújszálláson.

bővebben
Földet a gazdáknak!

Földet a gazdáknak!2013.04.13.

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy meghirdetik a Földet a gazdáknak! elnevezésű programot, amelynek keretében 200 ezer hektár állami tulajdonú föld kerülhet a gazdálkodókhoz haszonbérbe - mondta a vidékfejlesztési miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.

bővebben
Medgyasszay László az MNVH új elnöke

Medgyasszay László az MNVH új elnöke2013.04.09.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat 2013. április 4-i elnökségi ülésén V. Németh Zsolt, a VM vidékfejlesztésért felelős államtitkára bemutatta Medgyasszay Lászlót, a testület új elnökét.

bővebben
Megjelenítés:
Rendezés:
Facebook